AMSTERDAM – Vrouwen die gesteld zijn op een slank figuur doen er goed aan niet in het centrum van een stad te gaan wonen. Onderzoekers hebben namelijk vastgesteld dat hoe meer restaurants zich op vijf minuten afstand van de woning bevinden, hoe dikker vrouwen zijn.

172 vrouwen uit Erie County werden door een onderzoeksteam van de universiteit van Buffalo onder de loep genomen om tot de uitspraken te komen. Maar, aldus The Wall Street Journal vrijdag, voor andere steden geldt waarschijnlijk niet veel anders.

Of het effect ook voor mannen opgaat, is niet duidelijk.

Beperkingen

Hoofdonderzoekster Samina Raja moet aan Upi.com wel toegeven dat de studie beperkingen heeft. Zo is alleen gekeken naar de hoeveelheid eetgelegenheden in de buurt en niet naar het soort voedsel dat daar bereid wordt: Fastfoodrestaurants en eetcafés zijn op dezelfde hoop gegooid als de vaak gezondere haute cuisine.

Ook is in de studie geen rekening gehouden met of vrouwen daadwerkelijk restaurants bezochten en in wat voor winkels zij hun dagelijkse boodschappen doen.

Het doel van het onderzoeksteam lijkt evenwel geslaagd. "Obesitas neemt voor individuen veel risico’s met zich mee en de rol van de omgeving hierop heeft de laatste tijd veel aandacht gekregen", aldus Raja. "We hebben geprobeerd om de paradox bloot te leggen tussen de vaak hoge vetpercentages van vrouwen die in buurten wonen waar juist veel gelopen wordt."

De studie is opgenomen in The Journal of Planning Education and Research.