AMSTERDAM – Wie denkt dat geluid maken tijdens seks terug te voeren is op autonome dierlijke instincten, heeft het mis. Vrouwen blijken er althans een dubbele agenda op na te houden als het om kreunen, schreeuwen of gillen in bed gaat.

Dat bericht de Britse Metro donderdag, op basis van onderzoek dat werd uitgevoerd door de University of Central Lancashire en de University of Leeds. Hieruit bleek dat vrouwen zich van een scala aan geluiden bedienen om de situatie tussen de lakens naar hun hand te kunnen zetten, zij het soms met onbaatzuchtige motieven.

De onderzoekers, met Gayle Brewer en Colin Hendrie aan het hoofd, kwamen tot deze bevindingen door seksuele timbres onder te verdelen in categorieën. Zo was er onder meer aandacht voor kermen/zuchten, schreeuwen/gillen, instructies/commentaren en woorden als ‘ja’ en ‘meer’.

Extra aandacht

De wetenschappers bekeken vervolgens in welke stadia van de geslachtsgemeenschap deze woord- en geluidgroepen overwegend aan bod kwamen. Hierbij was extra aandacht voor geluiden die correspondeerden met het orgasme van de vrouwen.

De observanten stelden vervolgens echter vast dat het geluid dat dames in dit kader produceren, veel meer samenhangt met hun partner dan met hunzelf. Liefst 92 procent van de vrouwen fingeert tussen de lakens herrie om de bedpartner een goed gevoel te geven over zijn prestaties en zijn aantrekkelijkheid. Een kwart schreeuwt het om die redenen zelfs uit.

Tweederde van de onderzochte dames gaf toe wel eens flink te zuchten om de vrijpartij sneller tot een einde te brengen en 80 procent gilt, óók als hun eigen orgasme uitblijft.

Brewer en Hendrie stelden tot slot vast dat vrouwen overwegend een orgasme bereiken tijdens het voorspel, maar dat het geluid dat zij maken vertienvoudigt tijdens de climax van hun partner.