AMSTERDAM – Na de beroemde punt-bh en een lingerielijn voor La Perla, is modeontwerper Jean Paul Gaultier duidelijk nog niet uitgekeken op sexy kledij. Die boodschap zond de Fransman althans uit met zijn show tijdens de Parijse Haute Couture Week.

Niet alleen had de beroemde designer zijn inspiratie uit Parijse strippers geput, ook burleske-koningin Dita von Teese was opgetrommeld om in stijl een stripact op te voeren. Von Teese betrad de catwalk aanvankelijk volledig gekleed in zwart, maar verraste het publiek al snel door zich van enkele stukken te ontdoen.

Wat aan het blanke lijf van Von Teese overbleef was een zwarte, ingenieuze, cut-away bodystocking met huidskleurige stof op strategische plekken. Volgens sommigen een voorbode voor de La Perla-collectie van Gaultier.

De punt-bh, ooit ontworpen door de Fransman maar groot gemaakt door Madonna, werd in een nieuwe versie op de catwalk waargenomen: de punten waren op de bovenkleding bevestigd en volledig opgevuld, hetgeen een ietwat opmerkelijk resultaat gaf.

Sigaretten

Het sexy Parijse thema werd door Gaultier op meer vlakken doorgevoerd: modellen droegen tulbanden van hetzelfde cachet, rookten sigaretten in lange houders, hadden felrode lippen en zware oogmake-up, benen gestoken in visnetkousen en waren overwegend gekleed in zwart, vaak afgewerkt met bont.

Ook volume (met name in de schouders en heupen) en de onderzee-wereld vormden een inspiratie voor de (voor Gaultiers doen) ingetogen collectie. De show blonk dan ook niet uit in originaliteit, de draagbaarheid kon hierdoor wél zegevieren waar menig liefhebber en Gaultiers boekhouder ongetwijfeld dankbaar voor zullen zijn.

Bovendien maakte het bruidje van de excentrieke modekunstenaar veel goed: in een indrukwekkend wit satijnen gewaad en een gigantische hoofdtooi betrad het model -al viool spelend- de catwalk.

De show: 

De strippers van Jean Paul Gaultier