AMSTERDAM – Chanel-ontwerper Karl Lagerfeld liet dinsdag tijdens de Haute Couture Week in Parijs weer zien waar hij het best in is: de aandacht trekken. Niet alleen was de collectie vernieuwend, ook de catwalk was weer een spektakel –zelfs naar Chanel-maatstaven.

Na een runway die deed denken aan een heuse boerderij, één waarop een gigantische parfumfles prijkte en één die was omgetoverd tot smeltende ijsberg, had Lagerfeld ook voor deze show flink uitgepakt. Een kolossale, huizenhoge gouden leeuw (ontwikkeld door ontwerpers van de Parijse opera) vormde het middelpunt van de voorstelling.

Aan AP vertelde de Duitse modekoning dat het beest een ode aan Chanel-oprichtster Coco is, die in augustus geboren werd en de leeuw als sterrenbeeld had.

Spraakmakend

De haute couture-collectie die de ontwerper voor komende herfst en winter bedacht, was al net zo spraakmakend als het podium waarop de kleding getoond werd: waar het Franse modemerk normaal vooral te herkennen is aan veelvuldig gebruik van zwart en wit en zuinig gebruik van kleuren, was dat dit keer precies omgedraaid. Blauw, paars, dieprood, goudbrokaat, bruin en groen werden allen op de catwalk waargenomen.

Volgens het Belgische Knack deed de collectie dan ook sterk denken aan Russische tsaren uit het Romanov-tijdperk, de verduisterde gangen van een Byzantijnse kerk of 18de eeuwse tapijten.

Om het geheel nog bonter te maken was naast het vele flikkerende goud, ook veelvuldig gebruik gemaakt van al even glanzende pailletten. "Ik wilde een foto maken met mijn iPhone, maar hiervoor heb je beslist een leica nodig", 'klaagde' model Milla Jovovich hierover achteraf. 

Korter

Wat eveneens opviel is dat in de haute couture-collectie, die normaliter toch vooral draait om avondkleding die minstens tot de enkels reikt, nagenoeg geen lange ontwerpen gezien werden. De meeste design hielden bij de knieën op, of waren nog korter. Wat niet wegnam dat de lijn qua uitstraling en luxegevoel prima thuishoorde in het tijdelijke middelpunt van de chique haute couture.

Ondanks de vernieuwende inslag van Lagerfeld, was ook de welbekende stempel van Chanel in de collectie terug te vinden. Zo werden de welbekende tweedpakjes waargenomen, waren er meerdere designs in A-lijn en werd er gebruik gemaakt van bont.

De show: 

Chanel toont haute couture in Parijs