AMSTERDAM – Vrouwen die de leeftijd van 40 naderen zijn seksueel actiever dan wanneer zij jonger zijn. De grote drijvende kracht hierachter zou de biologische klok zijn, aldus Amerikaans onderzoek.

In de jaren vlak voor de overgang intreedt en de vruchtbaarheid definitief afzwaait, zouden vrouwen onbewust aanvoelen dat hun kans op nageslacht bijna verkeken is.

Volgens onderzoekers van de University of Texas leidt dit instinctief tot meer sekszin, meer seksuele fantasieën en meer amourettes onder deze groep.

Daden

Om tot de conclusie te komen onderzochten de wetenschappers het seksuele gedrag van bijna 900 vrouwen, in de leeftijdsgroepen 19 tot 26 jaar, 27 tot 45 jaar en 45 plus. De middelste groep bleek hierbij in hun gedachten en in hun daden seksueel actiever dan hun jongere en oudere equivalenten.

“De resultaten indiceren dat vrouwen met een afnemende vruchtbaarheid een grotere seksuele motivatie hebben en meer seksueel gedrag vertonen dan vrouwen met een relatief hoge vruchtbaarheid”, stelt onderzoeker David Buss tegenover de Daily Mail.

Volgens de professor ondersteunen de uitkomsten van het onderzoek dan ook de hypothese dat de biologische klok het paringsgedrag aanjaagt.

Plezier

"Vrouwen ver in de 30 lijken inderdaad erg veel plezier te hebben", onderschrijft ook seks- en gedragsexpert Pam Spurr tegenover de krant. "Dat kan onbewust zijn, maar ook bewust. Vrouwen zijn vandaag de dag beter geïnformeerd over afnemende vruchtbaarheid na een bepaalde leeftijd."

De Daily Mail stelt naar aanleiding van het onderzoek dat de biologische klok zelfs medeverantwoordelijk is voor de ‘Cougar-trend’, waarbij oudere vrouwen het aanleggen met veel jongere mannen. Pam Spurr meent echter dat meer ervaring in de slaapkamer en meer zelfvertrouwen hiervoor verantwoordelijk zijn.

De resultaten van het onderzoek zijn opgenomen in The Journal Personality And Individual Differences.