UTRECHT - In het uitgaansleven leeft het gebruik van de vloeibare drug GHB weer op. Ook aan het begin van deze eeuw zagen onderzoekers een toename, daarna nam het af. Waarom dit middel populairder is geworden, is niet bekend.

Het kan zijn omdat de xtc-markt tijdelijk is ingestort, aldus onderzoeker Margriet van Laar van het Trimbos instituut dinsdag.

Het aandeel kelderde eind 2008 omdat veel pillen waren vervuild. Kort erna trok het gebruik echter opnieuw aan.

Xtc wordt nog steeds het meest gebruikt. Bijna een derde van de party- en clubbezoekers tussen de 15 en 34 jaar oud heeft in het afgelopen jaar een pil genomen.

Op de tweede plek komt cocaïne. In het westen van het land wordt veruit het meest drugs gebruikt, maar daar wonen ook de meeste mensen, aldus Van Laar.

Sensation

Van bezoekers van party's als Sensation White heeft bijvoorbeeld 31 procent het afgelopen jaar xtc gebruikt. Van de clubbezoekers gebruikte zestien procent deze drug. Onder de overige 15- tot 34-jarigen is dat drie procent.

Gevraagd naar hun drugsinname in de afgelopen maand zegt bijna een kwart van de partybezoekers xtc te hebben gebruikt.

Straatdrugs

De feestvierders gebruiken volgens de onderzoekers zelden typische straatdrugs als heroïne en crack. GHB beleeft volgens de onderzoekers een nieuwe piek. Veertien procent van de partybezoekers heeft het ooit gebruikt en zes procent van de clubbezoekers.

Tussen party- en clubbezoekers zijn grote verschillen als het gaat om het aandeel dat gebruikt, maar degenen die gebruiken nemen ongeveer evenveel drugs in. Hetzelfde geldt voor mannen en vrouwen. Mannen gebruiken vaker dan vrouwen, maar als vrouwen gebruiken, nemen ze net zoveel in als mannen.

Problemen

Ongeveer tien tot twintig procent geeft aan problemen te hebben met drugs. Deze groep heeft bijvoorbeeld moeite om te stoppen. Een grote meerderheid heeft de afgelopen maand minstens een keer vijf of meer glazen alcohol op een avond gedronken.

Het Trimbos deed samen met de Universiteit van Amsterdam onderzoek naar het drugsgebruik onder het uitgaanspubliek.