AMSTERDAM - Beautyingrediënten te over die enkel het resultaat zijn van hardwerkende marketingafdelingen. De website Cosmopinie kijkt verder dan een populair merk of commercie en houdt beautyingrediënten uitgebreid tegen het licht. Deze week: Retinyl Palmitate.

Op Cosmopinie zijn artikelen te lezen over beauty-ingredienten, zowel die met bewezen voordelen als die waar voor gewaarschuwd wordt. Een stof die afgelopen week negatieve aandacht kreeg is Retinyl Palmitate

Retinyl Palmitate is een derivaat van Retinol, oftewel vitamine A. Naast een anti-oxiderende werking, waarom deze stof wordt toegepast in anti-zonnebrandproducten, zou deze stof ook de huidcellen kunnen reguleren.

Dankzij de gelijkenis met Retinol zou dit derivaat ertoe in staat zijn de huidstructuur te helpen verbeteren.

Slecht nieuws

Onlangs verschenen over Retinyl Palmitate slechte berichten in het nieuws, samen met het zonnefilter oxybenzone, twee stoffen die je terugvindt in anti-zonnebrandcrèmes.

Volgens Amerikaans onderzoek zouden deze stoffen de groei van huidkanker bij proefdieren versnellen.

Volgens instanties als de NCV is het echter niet nodig om in paniek te raken. Producten die deze (of andere) ingrediënten bevatten en in Europa te koop zijn, zijn veilig bevonden.

De uitslag van bovengenoemd onderzoek heeft betrekking op proefdieren die grote hoeveelheden van de stoffen kregen toegediend en werden blootgesteld aan veel en sterke UV-stralingen.

Of bij de mens ook sprake zou zijn van deze negatieve effecten bij gebruik van deze stoffen is daarmee nog niet vastgesteld. Toch blijven velen kritisch over dit ingrediënt en uit voorzorg vermijden kan nooit kwaad.