AMSTERDAM - De stylisten van WeLikeFashion.com vertalen voor NU wekelijks een catwalktrend naar de kledingkast. Dit keer een lofzang voor festival fashion.

Nu het zomerseizoen volledig is losgebarsten, heeft menigeen nog een festival op de agenda staan. Celebrities als Beyoncé en Alexa Chung werden al op de internationale it-festivals gespot in zomerse outfits die uiteraard voldeden aan de nieuwste trends.

De perfecte ensemble samenstellen voor een festival is met het onvoorspelbare Hollandse weer nogal een opgave. Dat vraagt om een multifunctionele outfit die bestand is tegen alle grillen van het omslaande weer. Gelukkig zijn er voldoende zomertrends die goede mogelijkheden bieden.

Shorts

De shorts zijn in alle varianten te vinden, en vormen een perfecte basis voor de ultieme festival look.

Draag met een tanktop en neem een waterproof parka of poncho mee om elegant een buitje te trotseren.

Militaire trend

Doe een beroep op de militaire trend voor de meest wereldse festival outfit. Een khaki safari blouse kan dienen als jurkje met een tailleriempje.

Mocht de temperatuur afkoelen, dan wordt de blouse een tuniek met een legging eronder. Leggings zijn lekker warm en nemen ook nog eens weinig plaats in.

Een bloemenjurkje krijgt een stoer tintje met een militair-geinspireerde jas. Deze laatste maakt de outfit ultiem functioneel vanwege de grote zakken waarin meer dan genoeg ruimte is voor zonnebrand, bronzer met inschuifbare kwast en anti-bacteriele handgel.

Jumpsuits

Jumpsuits mogen in het must-have rijtje niet ontbreken, vooral de variant met korte pijpen blijft favoriet. Varianten in grafische, dieren- en andere uitbundige prints gaan perfect samen met een spijkerblouse die tegen zon en kou beschermt.

Accessoires

Houd accessoires licht en luchtig, vermijd zware metalen kettingen en cocktailringen. Kunststof haar- en armbanden in felle kleuren zijn daarentegen wel festival proof.

Platform en peep-toe pumps worden ingeruild voor sandaaltjes, slippers en platte herenschoentjes. Wat betreft tassen, is de populaire clutch bag een big no no. Houd beide handen vrij met een schoudertasje, rugtas of zelfs een buideltasje.

Voor echte enthousiastelingen die een meerdaags festival bezoeken heeft Hunter (bekend van de festival regenlaarzen) een ultiem survival pakket met onder andere een oogmasker, oordopjes en een noodponcho, verpakt in een waterfles.

En de ultieme essential voor de fashionista is uiteraard de oversized zonnebril, die dag en nacht wallen verhult en een beetje glamour toevoegt aan iedere bezwete en bevuilde outfit.

Trend report: Festival fashion