AMSTERDAM - Met het nieuwe zorgstelsel in de Verenigde Staten komen er ook nieuwe belastingen bij. Zo is het bruinen onder de zonnebank tien procent duurder geworden.

Afgelopen donderdag is de zogeheten ‘tan tax’ ingevoerd in de Verenigde Staten, meldt CNN.com.

Er wordt nu tien procent extra gerekend bovenop de normale prijs bij gebruik van de zonnebank. De zonnebankindustrie is door de Amerikaanse overheid nu ook in het rijtje van ‘sin taxes’, zoals sigaretten, alcohol, gokken, frisdrank, transvetten en fast food geplaatst.

De zonnebankbelasting heeft het land over tien jaar zo’n 2,7 miljard dollar opleverd, berekende het Amerikaanse Paritair Comité voor Belastingen. Verwacht wordt dat rond de 18.000 zonnestudio’s onder de tan tax zullen lijden.

Snooki en McCain

Zelfs de zonnebankverslaafde Snooki, bekend van de MTV-realiteitsserie Jersey Shore, gaat niet meer naar de zonnebank vanwege de nieuwe belasting.

In een aflevering van de serie zei ze hierover: "Ik maak geen gebruik meer van de zonnebank omdat Obama tien procent belasting op het gebruik ervan heeft gedaan. McCain zou dit nooit doen. Want hij is bleek en hij wil waarschijnlijk een kleurtje."

Waarop McCain reageerde via Twitter: "@Snooki je hebt helemaal gelijk, ik zou nooit belasting vragen voor het gebruik van zonnebanken! Maar Obama’s belastingbeleid is nou eenmaal de situatie. Maar ik raad wel zonbescherming aan!"