AMSTERDAM - De Amerikaanse vereniging van Dermatologie adviseert al jaren om dagelijks met een factor van minstens 15 in te smeren. De incidentie van huidkanker neemt namelijk exponentieel toe. Toch lijkt simpelweg insmeren als de zon schijnt niet voldoende.

Volgens de berekeningen zal de komende 10 jaar een op de 4 Nederlanders geconfronteerd worden met huidkanker. Naar schatting kan de incidentie van huidkanker met meer dan 90% teruggedrongen worden als we ons goed te beschermen tegen de zon.

Dr Jetske Ultee, arts-onderzoeker cosmetische dermatologie: "Om een voorbeeld te geven; als je kind maar een keer flink verbrand dan neemt de kans op het krijgen van een melanoom al met meer dan 50% toe. En zelfs als je niet verbrandt loopt je huid schade op."

En los van een verhoogd risico op het krijgen van huidkanker ontstaat ook 90% van de rimpels en pigmentvlekken door blootstelling aan de zon. Goed insmeren is dus belangrijk. Ultee geeft daarom advies over wat er in een zonnebrandcrème moet zitten.

Adviezen

• Zoek in ieder geval een zonnebrandproduct met een UVA en UVB filter. De ‘SPF’ (sun protection factor) vermeld op de verpakking is de UVB filter. Een goede zonnebrandcrème moet bescherming tegen UVA straling bieden, deze straling is mogelijk nog schadelijker voor je huid.

• Gebruik van een extreem hoge factor is niet nodig, een SPF 15 beschermt tegen 93% van de zonnestralen, een SPF 30 tegen 97%. Een 100% bescherming bestaat niet. Producten met een hele hoge factoren zijn vaak duurder en vetter, het is uit onderzoek gebleken dat mensen hier minder van gebruiken.

• Smeer als je in de zon zit je om de twee uur in. Veel zonnebrandfilters zijn instabiel en werken na enige tijd minder of niet meer.

• Smeer dik. Om de SPF vermeld op het product te krijgen moet je 2 mg per centimeter aan brengen. Voor je gezicht isat een ongeveer een halve theelepel. Voor je armen en benen 4 eetlepels en voor je romp nog eens 2 eetlepels. En de bescherming neemt bij een dunnere laag exponentieel af.

• Hoewel een spray-zonnebrand makkelijk in het gebruik is, is het bijna onmogelijk om met een dergelijk product een voldoende dikke laag aan te brengen. Bovendien kun je, en dat is zeker van belang bij kinderen, de dampen gemakkelijk inademen.

• Bekijk voor je een zonnebrand koopt de ingrediënten lijst. Vermijd producten met parfum, deze kunnen de huid irriteren en zeker in combinatie met zonlicht leiden tot versnelde huidveroudering en pigmentvlekken. Ook SD-Alcohol is voor je huid niet goed. Zonnebrandcremes met oxybenzone (benzophenone-3) kan je ook beter laten staan. Deze stof wordt er gemakkelijk opgenomen door je lichaam en kan in je bloed en moedermelk terecht komen. Hoewel er geen duidelijke bewijzen zijn dat het in de gebruikte concentraties kwaad van voor de mens zijn er bij proefdieren toch wat verontrustende onderzoeksresultaten verschenen.

• Goede zonnebrandfilters zijn zinkoxide en titaniumdioxide en het relatief nieuwe Tinosorb S (op ingredientenlijst vermeld als bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine) en Tinosorb M (op ingredientenlijst vermeld als bisoctrizolemethylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol). Voor kleine kinderen zijn de “ouderwetse” crèmes die een witte waas achterlaten het meest geschikt.

Genieten

Buiten gebruik van zonnebrandcrèmes zijn er natuurlijke een heleboel andere maatregelen die je kunt treffen. Je kunt je beschermen met kleding, petten en zonnebrillen en natuurlijk de zon tijdens de heetste uren van de dag vermijden. Er bestaan zelfs wasmiddelen om je kleding een hogere SPF te geven.

"Maar", zo zegt Ultee, "vergeet door dit alles niet af en toe moet gewoon te genieten van de zon!"