AMSTERDAM – De Sudanese politie heeft vorige week meer dan twintig deelnemers en medewerkers van een grote modeshow opgepakt. Naast modellen werden er visagisten en ontwerpers in de boeien geslagen.

Aan het evenement deden zowel mannen als vrouwen mee, een unicum in het islamitische noorden van Sudan, meldt persbureau Reuters.

De Sudanese Next Top Model Show in een club in de stad Khartoum was net afgelopen toen de ordepoltie binnenviel.

Onfatsoenlijke jurken

Deze Sudanes ordepolitie is bekend om het straffen van dragers van onder andere ‘onfatsoenlijke jurken’ en mensen die alcohol drinken. Waarom de modeliefhebbers zijn opgepakt, wil de politie niet zeggen.

De arrestanten werden na een nacht in de cel weer vrijgelaten, maar minstens zes van deze modeliefhebbers zullen alsnog worden vervolgd. Op welke gronden is onbekend.

Traditionele kleding

"Ze kwamen direct na de show de club in en arresteerden zo’n 20 à 30 mensen. Niet alleen modellen werden meegenomen, maar ook de mensen die de make-up doen en zorgen dat alle benodigde kleding aanwezig is", aldus een anonieme bron aan het persbureau.

“Er was echt niks raars aan de kleding. De modellen droegen trouwjurken, traditionele Sudanese kleding zoals wikkeljurken, maar ook pakken en kleren van lokale winkels”, vervolgt de bron.

Privésfeer

Andere deelnemers aan de modeshow vertellen dat er wel vaker modeshows in Sudan worden gehouden, maar eigenlijk altijd in de privésfeer.

De show waarbij de arrestaties verricht werden, was de eerste publieke modeshow in de geschiedenis van Sudan waar zowel mannen als vrouwen de catwalk betraden.