AMSTERDAM – De minister van jeugd van Australië heeft een keurmerk in het leven geroepen dat aangeeft dat een magazine, modellenbureau, kledingwinkel of modemerk zich inzet om een gezond en natuurlijk lichaamsideaal uit te dragen.

Op deze manier wil Australië de verheerlijking van ongezonde en dunne vrouwen voorkomen.

Een panel van gezondheidsexperts en academici zullen de komende zes maanden onderzoek doen om te beslissen aan welke punten organisaties precies moeten voldoen om het symbool te verdienen, meldt de Australische site News.com.au.

Mager

Een aantal van deze criteria zijn al bekend. Over het algemeen mogen in de media en in reclames geen advertenties of teksten gepubliceerd worden die op welke manier dan ook een negatief zelfbeeld kunnen creëren.

Zo is zeker dat media, merken en modellenbureaus die werken met extreem magere modellen, of foto’s bewerken om de modellen dunner te laten lijken, het keurmerk sowieso niet krijgen.

Ook organisaties die gebruik maken van té gespierde mannelijke modellen, krijgen niet de goedkeuring van de Australische overheid. Een snelle gewichtsafname, plastische chirurgie en strenge fitnessregimes mogen ook niet langer worden gepromoot.

Daarnaast mogen alleen modellen van 16 jaar of ouder gebruikt worden om volwassen kleding te presenteren op zowel de catwalk als in de media.

Variëteit

Winkels moeten een grote variëteit in maten aanbieden, zodat er niet alleen minimaatjes te koop zijn, willen ze het keurmerk verdienen.

Ook in magazines en reclames moet volgens het keurmerk gebruik zijn gemaakt van verschillende lichamen en maten. Ook moeten media verschillende soorten etniciteiten laten zien om het symbool te bemachtigen.

Stem

“Het symbool geeft een stem aan het volk. Zij kan op deze manier aan de mode- en beautybedrijven, media en modellenbureaus vertellen wat zij wil en zo een grotere variëteit eisen,” aldus Kate Ellis de Australische minister van jeugd.

"Het lichaamsbeeld is iets wat we serieus moeten nemen, omdat het de gezondheid en het geluk van een groot deel van de bevolking beïnvloedt”, legt de minister uit.

Scholen

De Australische overheid heeft naast de ontwikkeling van het keurmerk 500.000 Australische dollar gereserveerd om samen met een eetstoornisorganisatie nieuwe onderwijsprogramma’s voor op scholen te ontwikkelen.

Ongeveer 2500 leraren zullen een training krijgen zodat zij in totaal 100.000 studenten tussen de 8 en 18 jaar les kunnen geven over een positief lichaamsbeeld.