The Fourth of July, 4 juli, is hét feestweekend in de Verenigde Staten. De officiële naam van deze dag is Independence day, de onafhankelijksverklaring van de VS aan Groot-Brittannië (1776) wordt namelijk gevierd. Maar wij, New Yorkers, zien het vooral als een heerlijk lang weekend.

Het zit simpelweg niet in de Amerikanen om zomaar een paar dagen of weken vrij te nemen. Daar doen ze gewoon niet aan, daarom is dit lange weekend erg belangrijk.

Natuurlijk moet de betekenis van 4 juli niet vergeten worden, maar vooral de feesten, de barbecues én het vuurwerk zijn geweldig!

Vuurwerk

Elk jaar wordt er namelijk rondom Manhattan een gigantisch vuurwerk georganiseerd. Lekker over de top, echt Amerikaans. Geweldig! Het is groots en mooi en goed georganiseerd. De hele show wordt ondersteund door klassieke muziek.

Al jaren hoorde ik hoe waanzinnig dit vuurwerk is, dus een paar jaar ging geleden ging ik dit spektakel natuurlijk ook eens zelf aanschouwen. Aan dit vuurwerk heb ik nu een speciale herinnering….

Chrysler

Het begon zo: ik was op zoek naar een Amerikaans advocatenbureau voor mijn bloemenmerk Frederique’s choice. Ik wilde graag juridisch advies krijgen voor mijn bedrijf, mochten we inderdaad ook in de Verenigde Staten een tak gaan opzetten.

Een van de bedrijven die ik bezocht had zijn kantoor in het fameuze Chrysler gebouw. Dat is echt een waanzinnig mooi art deco gebouw. De directeur van het advocatenkantoor dat ik bezocht had zijn kantoor in het voormalige kantoor van de oude Walter Chrysler! Het gebouw heeft een balkon wat hoog boven de stad op 42st street en Lexington Avenue ligt. Waanzinnig om een kijkje te nemen op dit terras, dat maakte natuurlijk deel uit van mijn gesprek met het kantoor!

Dochtertje

Maar goed, nu even to the point: ik werd gevraagd om het vuurwerkschouwspel op The Fourth Of July hier te aanschouwen! Zo’n kans laat ik natuurlijk niet aan me voorbij gaan. Ik vroeg wel of ik mijn dochtertje mee mocht nemen, want deze gebeurtenis wilde ik toch wel heel graag met haar delen. In de eerste instantie zeiden ze dat dat niet mocht, kinderen waren namelijk niet toegestaan op het terras.

Toen zei ik dat het me speet, maar dat ik er dan niet bij zou zijn. Gelukkig werden de regels toen even verspoepeld en stonden mijn dochter en ik op 4 juli op het terras van Walter Chrysler met een uitzicht over de gehele New Yorkse skyline. De stad lag aan onze voeten en we hadden perfect zicht op de Hudson waarop overal boten dreven waarop het vuurwerk was geplaatst. Op een gegeven moment begon de muziek en gingen de eerste pijlen de lucht in…. De show was echt mind blowing! Sinds die avond op dat terras, geeft The Fourth of July me een andere gevoel dan voorheen, het was geweldig!

Frederique