AMSTERDAM - De soap rondom kledingmerk American Apparel zet zich voort. Werknemers die interne informatie naar buiten lekken kunnen rekenen op een boete van maar liefst een miljoen dollar.

American Apparel heeft een contract opgesteld dat alle werknemers moeten ondertekenen. Hierin staat dat het personeel niet is toegestaan om te reageren op journalisten met vragen over de kledingketen.
 
Ook mogen medewerkers niet in een openbare omgeving praten over de gang van zaken bij American Apparel. Klokkenluiders die dit wel doen riskeren een boete van een miljoen dollar.

Beroemdheid

In het contract staat daarnaast dat oprichter en eigenaar van American Apparel, Dov Charney, gezien moet worden als een beroemdheid. Hij is volgens het contract immers een van de meest herkenbare CEO’s uit de mode-industrie.
 
Een foto van hem maken is dan ook een van de verboden die in het contract zijn opgenomen.

Online

De strategie van het bedrijf lijkt desondanks niet te werken, aangezien het volledige contract inmiddels online staat. De papieren zijn in handen gekomen van website Gawker, die ook al eerder de lijst met strenge uiterlijke eisen openbaar maakte.

American Apparel komt de laatste tijd veelvuldig in het nieuws wegens de strenge uiterlijke eisen die het bedrijf aan haar werknemers stelt. Daarnaast zou het bedrijf op het randje van een faillissement staan. Steeds lekken werknemers deze informatie naar de media.