AMSTERDAM - Beautyingrediënten te over die enkel het resultaat zijn van hardwerkende marketingafdelingen. De website Cosmopinie kijkt verder dan een populair merk of commercie en houdt beautyingrediënten uitgebreid tegen het licht. Deze week: Tourmaline.

Op Cosmopinie lees je artikelen over basisingrediënten en -trends. Met de trend van natuurcosmetica groeit ook de populariteit van biologische, natuurlijke ingrediënten, mineralen en zelfs edelstenen. Een voorbeeld van een edelsteen die in moderne cosmetica wordt gebruikt is tourmaline.

Tourmaline is een edelsteen en wordt – naast juwelen - toegepast in make-up en huidverzorgingsproducten. Fabrikanten die dit ingrediënt verwerken in hun producten prijzen tourmaline aan als 'energizing'. Het zou de andere ingrediënten in het product als het ware een boost geven.

Dit zou zijn vanwege de 'pyroelektrische' eigenschap van tourmaline: er wordt een elektrische lading gegenereerd bij beweging of temperatuurverschil. Hierdoor zouden voedingsstoffen in hetzelfde cosmeticaproduct beter kunnen worden opgenomen door de huid.

Experts twijfelen echter aan de waarde van tourmaline voor de huid. Positieve effecten door cosmetisch gebruik zouden nooit bewezen zijn.