AMSTERDAM - Kledingkeuze blijkt in het Nederlandse voortgezet onderwijs de meest voorkomende reden om medeleerlingen te pesten, zo blijkt uit een onderzoek van de British Council op 47 scholen in negen landen.

47 % van de Nederlandse leerlingen zegt dat scholieren op hun school voornamelijk gepest worden om de kleding die ze dragen.

Nederland komt hiermee op een derde plaats van pestgedrag om kleding. Alleen in Italië en Portugal worden leerlingen nog vaker gepest om wat ze aan hebben.

Verbaasd

Fleur de Jong van Pestweb.nl, het centrum voor advies en ondersteuning bij pesten op school, is verbaasd over het hoge percentage.

"Wij houden niet bij om welke redenen kinderen precies worden gepest, omdat die eigenlijk niet te definiëren zijn. Het is ook niet zo dat met bepaalde (merk)kleding het pesten kan worden voorkomen. Meestal is het een combinatie van factoren, ook bij de pestkoppen zelf, dat leidt tot pestgedrag", aldus de Jong.

Seksuele voorkeur

Andere factoren die pesten uitlokken in Nederland zijn taalgebruik (8 procent), huidskleur (9 procent), religie (10procent), te groot, te dik of te dun (41 procent), en seksuele voorkeur (21 procent).

Het onderzoek is in Groot Brittannië, Nederland, Duitsland, België, Portugal, Spanje, Italië en Malta uitgevoerd. Van alle participerende landen samen zegt 34 procent van de leerlingen dat kledingkeuze tot pesten kan leiden.

Met stip op één in Europa staat de seksuele geaardheid (46 procent).