AMSTERDAM - Bavaria blijkt wel degelijk achter de Nederlandse 'Oranje-babes' te zitten. De bierbrouwer ontkende tot nu toe meer te hebben gedaan dan alleen het beschikbaar stellen van de Oranje jurkjes.

De FIFA liet maandag tijdens het duel Nederland-Denemarken 36 vrouwen uit het stadion in Johannesburg zetten. Zij waren gekleed in de oranje jurkjes van bierbrouwer Bavaria.

Het was niet de eerste stunt van de in de Dutch Dress-geklede dames, die inmiddels ook in het buitenland bekendheid genieten. Ook in een eerdere wedstrijd voerden de meisjes een stripact op, waarbij de jurkjes tevoorschijn kwamen.

Meisjesdispuut

Bavaria stelde destijds weinig met de actie te maken te hebben. "Die meiden zijn van een studentendispuut en hebben alles zelf betaald, hoewel we het natuurlijk wel leuk vinden", aldus Bavaria-directeur Swinkels destijds tegenover De Telegraaf.

De waarheid is anders. Er is geen sprake van een dispuut. Vanaf het begin is Bavaria nauw betrokken bij de marketingcampagne. De bierbrouwer betaalde de tickets, het verblijf en de reis van de dames, zo geeft Swinkels nu tegenover NU.nl toe.

Opgepakt

Barbara Castelein, woordvoerster van de Oranje-babes, zegt geschrokken te zijn door de actie van de FIFA. "We zijn zeer hardhandig aangepakt, sommige meisjes zaten onder de blauwe plekken. Ineens is het dan geen onschuldige actie meer."

Uiteindelijk hebben de Bavaria-meisjes vier uur vastgezeten. "Dat was geen pretje. Ze dreigden dat ze ons een half jaar zouden vastzetten. Sommige meisjes begonnen toen hysterisch te huilen. Bovendien was het hartstikke koud in onze jurkjes."

Het is nog onduidelijk wat de vervolgstappen zijn. In ieder geval zal Castelein samen met Bavaria wel twee keer nadenken voordat er weer een ludieke actie komt. "We hadden plannen voor de volgende wedstrijd, maar ik weet niet of we dat wel gaan doen."

Bavaria heeft een advocaat beschikbaar gesteld.

Buitenlandse Zaken

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil opheldering van de Zuid-Afrikaanse autoriteiten over de aanhouding van de Nederlandse vrouwen. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie gemeld.

Het ministerie is officieel niet op de hoogte van de reden van de aanhouding. Het zou gaan om de bescherming van het biermerk Budweiser, de officiële sponsor van het WK.

''Bij ons is een dergelijke wetgeving niet bekend. Wij hebben navraag gedaan waarom deze vrouwen zijn opgepakt en wachten nog op antwoord'', aldus de woordvoerder.

'Stunt'

Wereldvoetbalbond FIFA ontkent intussen dat de Bavaria-babes in Zuid-Afrika zijn aangehouden. Volgens een woordvoerder van de bond is niemand vastgezet, maar is de meisjes alleen gevraagd 'enkele gegevens' te laten noteren. Volgens de bond gaat het om een marketingstunt.

Geconfronteerd met de ontkenning van de arrestatie van de FIFA laat een woordvoerder van Buitenlandse Zaken weten dat er contact is geweest met een van de meisjes. Het ministerie zag 'geen aanleiding om het verhaal niet te vertrouwen'.

Twitter

Op sociale netwerken als Twitter en NUjij is Bavaria inmiddels het gesprek van de dag. De reacties zijn wisselend. Bij veel mensen overheerst de sympathie voor Bavaria, terwijl anderen het een goedkope pr-stunt vinden.

Babes van Bavaria