AMSTERDAM - Beautyingrediënten te over die enkel het resultaat zijn van hardwerkende marketingafdelingen. De website Cosmopinie kijkt verder dan een populair merk of commercie en houdt beautyingrediënten uitgebreid tegen het licht. Deze week: Zelfwarmende cosmetica.

De zogenaamde 'thermaal-actieve' gezichtsmaskers en scrubs bevatten een ingrediënt dat voor een zelfwarmend effect zorgt: calciumchloride.

Calciumchloride is een zout bestaande uit positief geladen calcium ionen en negatief geladen chloride ionen.

Chemische reactie

In aanraking met water vind er een chemische reactie plaats waarbij warmte vrijkomt. Het wordt naast cosmetica dan ook toegepast als strooizout.

Werking

De theorie achter dergelijke zelfwarmende product voor het gezicht is dat de vrijgekomen warmte de poriën opent, zodat het product beter zijn werk kan doen. Of dit werkelijk zo werkt staat niet steevast, al werkt het wel psychisch omdat men 'voelt dat het werkt'.

Daarnaast waarschuwt Paula Begoun er zelfs voor dat dit warmte-effect een vorm van irritatie is. Naast calciumchloride zijn er ook alternatieve ingrediënten met warmende eigenschappen, zoals Glycol.

Zelfwarmende producten, gerecenseerd op Cosmopinie:

Montagne Jeunesse Apricot & Almond Hot Masque – beoordeling: 3.2 uit 5

Hansaplast Warme Voeten voetcrème – beoordeling: 2.1 uit 5

Garnier Pure Zelfwarmend masker – beoordeling: 3.9 uit 5

Olaz Regenerist dagelijkse Thermo-peeling – beoordeling: 4.7 uit 5