Soms krijg ik ineens een telefoontje van iemand die zegt: “Hey, heb je tijd vanavond? Ik heb tickets voor een show.” En dan heeft die persoon het niet over zomaar een show, maar over een Broadwayshow.

Zo’n telefoontje is altijd weer een fantastisch moment, want ineens realiseer ik me dan dat die musicalwereld óók een kant is van de stad waar ik woon. En dat vergeet ik af en toe. Ik kan elke grote show bezoeken die ik wil, geweldig!

Toch weet ik niet zo heel goed wat ik nou écht van musicals vind. De allereerste Broadwayshow die ik zag was Cats. Deze musical vond ik bijvoorbeeld verschrikkelijk. Ik moest mezelf tegenhouden om niet tijdens de show de zaal uit te lopen! The Phantom of the Opera daarentegen, heb ik drie keer bezocht… Een paar maanden geleden ben ik naar Fela Kuti geweest, echt een aanrader. Wat een waanzinnige musical is dat!

Toen ik deze keer het musical-telefoontje kreeg, werd ik uitgenodigd voor de succesvolle remake van A Little Night Music. Onder anderen Catherine Zeta Jones en Angela Lansbury spelen erin. Allebei deze sterren hebben voor hun rol belangrijke musicalnominaties ontvangen en ook de musical zelf is genomineerd.

Tijdens de show werd gelukkig al snel duidelijk dat A Little Night Music deze nominaties echt niet voor niets heeft gekregen! De show was waanzinnig, Catherine Zeta Jones en Angela Lanbury waren inderdaad erg goed. Ongelooflijk om te beseffen dat deze dames daar avond aan avond staan te zingen en acteren, zo’n 2,5 uur achter elkaar.

Ik heb zelf trouwens ook een kleine Broadway-ervaring. Een aantal jaren geleden werd ik gevraagd om mee te doen aan de Vagina Monologen. Ik heb het gedaan, op Broadway... wat een ervaring! Ik vond het zo verschrikkelijk eng! Ik vond het daarbij erg zwaar om een week lang op te treden en het is erg heftig om de hele dag naar de show toe te leven. Het leuke is dat ik als herinnering zo’n playbill (het boekje wat je krijgt als je het theater ingaat) heb met mijn naam op de voorkant.

Als ik nu in het theater zit, vind ik het door mijn eigen Broadway ervaring extra indrukwekkend dat de mensen die daar staan te spelen dat dag in dag uit aan kunnen.

Een show zien op Broadway blijft leuk. Gelukkig zijn er genoeg goede acteurs en kan ik blijven genieten van die onverwacht mooie momenten in New York.

Frederique