BAARN - Vrouwen worden veel selectiever wat vriendschappen betreft. Uit een recente Britse enquête blijkt dat een groepje van vier beste vrienden ideaal is voor dames, want dan ben je met vijf en voelt niemand zich ooit uitgesloten.

Een Britse studie onder 1000 Britse vrouwen tussen de 18 en 45 jaar toonde aan dat bijna de helft gelooft dat vier het perfecte aantal beste vrienden is.

Verder blijkt uit het onderzoek dat elke vriendengroep bestaat uit bepaalde vaste 'karakters' als de huisvrouw, de carrièrevrouw en het verlegen meisje.

Kwaliteit en kwantiteit
Volgens vrouwen zijn de belangrijkste factoren van vriendschap elkaar in vertrouwen kunnen nemen en ervaringen delen.

Onderzoekster Vicky Lee: "Vrouwen hebben simpelweg niet de tijd om dagelijks bezig te zijn met een grote groep vrienden op sociale netwerksites. Ze beginnen steeds vaker te beseffen dat de kwaliteit van vriendschap telt en niet de kwantiteit. Ze willen tijd doorbrengen met hun dierbaarste vrienden, die hen een goed gevoel geven en ze aan het lachen maken."

School
Een andere studie eerder dit jaar toonde aan dat de meeste mensen hun beste vrienden op school leren kennen, eerder dan op het werk of tijdens hogere studies. Negen op de tien beweren dat ware vrienden hun persoonlijkheid mede hebben gevormd.