UTRECHT - Partners hebben een aanzienlijke invloed op elkaars stemgedrag. Dat blijkt uit onderzoek van de sociologen Hilde Coffé van de Universiteit Utrecht en Ariana Need van de Universiteit Twente.

Een artikel van hun hand verscheen onlangs in het Britse wetenschapsblad Electoral Studies, zo meldde de UU vrijdag.

Op grond van onderzoeksgegevens uit 2000 en 2003 hebben de onderzoekers vastgesteld dat partners in hoge mate kiezen voor eenzelfde politieke stroming (links, confessioneel en rechts).

Nader onderzoek leerde dat dit slechts voor een klein deel kan worden verklaard door een gedeelde sociaaleconomische achtergrond.

Rechts

Vooral bij stellen waarvan beide partners rechts stemmen, geldt dat zij dit vrijwel uitsluitend doen als gevolg van wederzijdse beïnvloeding.

Bij koppels die links of confessioneel stemmen, speelt de gedeelde sociaaleconomische achtergrond wel een bescheiden rol.

De onderzoekers concluderen dat in onderzoek naar de politieke keuzes van het electoraat te vaak wordt gekeken naar de kiezer als geïsoleerd individu. Daarbij wordt ten onrechte geen rekening gehouden met de invloed van de omgeving, en in het bijzonder die van de partner.