ASPEREN - Design draait bijna altijd om het eindproduct. Maar daar lijkt vanaf nu verandering in te komen. Tijdens de zomerexpositie DNKTNK laten negen talentvolle jonge ontwerpers zien dat het ontwerpproces van hun duurzame ontwerp, minstens zo interessant is als het object zelf.

Het designplatform voor jonge ontwerpers Tuttobene toont tijdens de zomerexpositie DNKTNK werk van negen totaal verschillende jonge talenten.

Al deze hebben ontwerpers één ding gemeen: ze maken duurzaam design met een verhaal.

Schaap

Tijdens de expositie laten de ontwerpers hun eigen interpretatie zien van duurzaam design. Christien Meindertsma bijvoorbeeld, die haar wollen poefs met de hand breit en daarbij nauwkeurig bijhoudt van welk schaap de wol komt.

Door de poef vervolgens te voorzien van een oormerk weet ook degene die de poef koopt hoe het schaap heet en waar het dier graast.

Of Bo Reudler die van bonkige takken uit het bos grillige meubels maakt. Andere ontwerpers stellen hun duurzame samenwerking centraal.

Ridder

Zo maakt Arnout Visser zijn glaswerk in samenwerking met Tsjechische en Keniaanse glasblazers, ontwierp Lotte van Laatum haar serie ‘Tafelgoed 1001’ samen met kinderen uit achterstandwijken in Rotterdam en laat Celia Sluijter haar kussens van loktapapier maken in Nepal.

En dan is er nog een aantal ontwerpers die het thema duurzaam design vanuit een meer filosofische invalshoek benadert, zoals Nikola Nikolov die een ridder maakte van wasmachinetrommels om ons bewuster te maken van machines waarvan we het bestaan heel vanzelfsprekend vinden.

Fort Asperen

Fort Asperen is het sfeervolle decor van DNKTNK. Het fort is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en ligt verscholen achter de dijk die langs rivier de Linge loopt. Voor de expositie richtte iedere ontwerper drie ruimtes van het fort in, waarvan één videoruimte.

Tijdens een kort filmpje vertelt elke ontwerper hoe het ontwerpproces in elkaar zit. Sommige ontwerpers vullen de video aan met foto’s van het ontwerpproces en de grondstoffen die ze voor hun ontwerp gebruikten. Deze filmpjes zijn ook te zien op de website van DNKTNK.

In de laatste ruimte worden de eindproducten getoond. Wie na het zien van de tentoonstelling geïnspireerd is geraakt, kan onder begeleiding van kunstenaars zelf aan de slag in het speciaal voor de tentoonstelling ingerichte Atelier Hofland.

DNKTNK is te bezoeken van 6 juni t/m 29 september.

Openingstijden en meer informatie.
Korting op een bezoek aan DNKTNK.
 

Zomerexpositie DNKTNK