AMSTERDAM - Het sterke vermoeden was er al, maar nu is het dan officieel: het gebruik van de zonnebank stimuleert de aanmaak van melanomen. Dit is een van de ernstigste vormen van huidkanker.

Het onderzoek dat door de Universiteit van Minnesota onder 2.268 mensen werd uitgevoerd, is één van de grootste onderzoeken ooit die huidkanker onder de loep namen.

Eén van de conclusies is dat het niet uitmaakt onder wat voor zonnebank of hoe lang mensen onder de zonnebank gaan; het risico op een melanoom neemt hoe dan ook toe met 74 procent.

Zonnebank

 Mensen die regelmatig de zonnebank bezoeken lopen bijna drie keer meer kans op huidkanker dan mensen die nooit in een zonnestudio komen.

Onder regelmatig bezoek verstaan de onderzoekers mensen in totaal meer dan vijftig uur per jaar onder de zonnebank gaan. Leeftijd of geslacht spelen hierbij geen rol, het risico is bij alle groepen even hoog.

 “Uit het onderzoek is gebleken dat het risico op een melanoom veel meer samenhangt met de frequentie waarop mensen naar de zonnebank gaan en niet met de leeftijd waarop mensen beginnen met zonnebanken”, legt DeAnn Lazovich, leider van het onderzoek, aan Science Daily uit.

Melanomen

Melanomen zijn één van de snelst groeiende vormen van huidkanker in Amerika. Hoewel slechts vier procent van alle soorten huidkanker bestaat uit melanomen, overlijdt 79 procent van de mensen met een melanoom. In een ontwikkeld stadium is de behandeling van melanomen erg lastig.