AMSTERDAM - Beautyingrediënten te over die enkel het resultaat zijn van hardwerkende marketingafdelingen. De website Cosmopinie kijkt verder dan een populair merk of commercie en houdt beautyingrediënten uitgebreid tegen het licht. Deze week: Cafeïne.

Op Cosmopinie kun je kritische artikelen lezen over gerecenseerde producten maar ook hun ingrediënten. Deze week een stof waar we liever niet té veel van binnenkrijgen via drankjes, maar waarvan wel veelvoudig gebruik wordt gemaakt in crèmes voor gezicht en lichaam: cafeïne.

Cafeïne wordt op de INCI-lijst meestal aangeduid als caffeine, maar vormt ook een onderdeel van verschillende gepatenteerde complexen zoals Sebaryl™ en Isocell® Slim.

Vochtafdrijvend

De belangrijkste eigenschap voor de beauty industrie is, naast die van antioxidant, de vochtafdrijvende werking die cafeïne zou hebben. Cafeïne kom je dan ook vooral veel tegen in oogcrèmes, waar het net als bij inname via drankjes als koffie, cola en energydrink de tekenen van vermoeidheid zou tegengaan. Wallen en kringen zouden worden verholpen.

Ook in anti-cellulite en afslankproducten zit in de meeste gevallen cafeine verwerkt, vanwege dezelfde vermeende vochtafdrijvende werking, maar ook dankzij de gelijkenis met de stof aminophylline, die cellulite zou tegengaan.

Gewichtsverlies

Al zijn experts hier erg sceptisch over: zo stelt cosmetics cop Paula Begoun dat er geen substantiële en onafhankelijke onderzoeken gedaan zijn die aantonen dat cafeïne inderdaad een effect zou hebben op celullite of opgehoopt vocht in de huid.

Volgens Begoun kan gewichtsverlies wel gerelateerd worden aan cafeïne, maar dan alleen bij inname en niet bij het smeren ermee.

Groots resultaat of niet, het kan weinig kwaad om cafeïne op de huid te gebruiken, omdat uit onderzoeken geen significante negatieve gevolgen zijn bewezen.

Producten met cafeïne, gerecenseerd op Cosmopinie:

Clinique Moisture Surge extra thirtsy skin relief – beoordeling: 3.9 uit 5

Collistar Superconcentrated Anti-cellulite Night Treatment – beoordeling: 4.3 uit 5

Olaz Regenerist Eye Derma Pods – beoordeling: 2.9 uit 5

Clinique Superdefense SPF25 dry/combination – beoordeling: 4.4 uit 5