AMSTERDAM - Als een vrouw haar vriendin vertelt dat een nieuw jurkje haar beeldig staat, is de kans dat ze liegt volgens Brits onderzoek bijna veertig procent. 4 op de 10 dames verzwijgt de waarheid om het eigen zelfvertrouwen op te krikken.

De enquête onder 1.629 dames toont aan dat 38 procent  liegt om er zo mooier uit te zien naast haar vriendin.

Sommige vrouwen houden het niet bij liegen, ze gaan zelfs zo ver dat ze ‘per ongeluk’ de outfit van hun vriendin vernielen. 10 procent geeft aan soms expres de boel te saboteren door bijvoorbeeld een topje te beschadigen of een drankje over een jurkje te gieten.

Blunder

Het onderzoek van de Britse Organisatie voor Advies en Psychotherapie wijst daarnaast uit dat één op de vijf vrouwen het voor zich houdt wanneer een vriendin een blunder maakt, bijvoorbeeld wanneer een rokje in het ondergoed is blijven hangen of er wcpapier aan een schoen plakt.

Uit de studie blijkt wel dat vrouwen het oordeel van anderen goed inschatten: slechts 36 procent gelooft dat haar vriendin een eerlijke mening geeft.

Jaloezie


"De resultaten laten zien dat mooie kleding heel wat jaloezie bij vrouwen kan opwekken, dat kan vriendschappen flink beschadigen", aldus Andy Barr, die de leiding had over het onderzoek.

“Het jaloerse gedrag is biologisch goed te verklaren”, legt psycholoog Philip Hudson uit. "Iedereen wil de meest geschikte partner vinden en dames doen er alles aan om hun kansen op de huwelijksmarkt niet te verpesten. Mensen zijn nou eenmaal geen rationele, maar emotionele wezens. Daarom willen we soms dat een ander faalt en er raar uitziet."