AMSTERDAM - Reclamefoto's waarop vrouwen te zien zijn die met naald en draad producten van Louis Vuitton vervaardigen, zijn vanaf woensdag in Groot-Brittannië verboden. De reclames zijn door de Advertising Standards Agency misleidend bevonden.

In werkelijkheid gebeurt het maken van de beroemde accessoires met de machine.

De Advertising Standards Agency (ASA), de Britse variant van de Nederlandse Reclame Code Commissie, besloot de advertenties te verbieden nadat de commissie drie klachten had ontvangen.

Op één van de advertenties staat een naaister die het handvat van een tas vervaardigt. Daaronder staat de tekst: 'de naaister met linnen draad en bijenwas'. Op de andere foto staat een dame die een portemonnee maakt. De tekst onder deze advertentie luidt: 'de jonge vrouw en de kleine plooien'.

Verbod

 De ASA stelt dat deze foto's suggereren dat alle producten van Louis Vuitton met de hand gemaakt worden en heeft daarom een verbod op de campagne gelegd.

Het Franse modehuis is het niet eens met de uitspraak van de ASA en zegt dat de advertenties een eerbetoon zijn aan het vakmanschap van haar medewerkers en dat het er niet om gaat hoe de producten werkelijk gemaakt worden.

Bovendien, zo zegt Louis Vuitton, worden de tassen niet automatisch gemaakt. Het productieproces van iedere accessoire bestaat uit meer dan honderd stappen.

Misleidend

Toch heeft Louis Vuitton de ASA niet kunnen overtuigen. "Omdat we geen bewijs hebben gezien dat de producten van Louis Vuitton daadwerkelijk met de hand gemaakt worden, hebben we geconcludeerd dat de advertenties misleidend zijn", aldus de commissie.

Louis Vuitton mag de advertentie niet opnieuw in de Britse media plaatsen.