AMSTERDAM - De sieradenlijn Waylaid van kledingketen Urban Outfitters toont veel overeenkomsten met de ontwerpen van een Amerikaanse vlooienmarktverkoopster, zo meldt de Brooklyn Paper.

Lilian Crowe (27) ontwerpt sieraden met objecten als botten, schedels en messen en denkt dat het kledingmerk haar ideeën gebruikt voor de Waylaid collectie.

Ook zouden de sieraden van Urban Outfitters behoorlijk wat overeenkomsten tonen met de ontwerpen van Crowes collega Erica Bradbury. Zowel Crowe als Bradbury staan met hun accessoires op een vlooienmarkt in Brooklyn.

Eigenaar


Crowe vindt de overeenkomsten bijzonder opmerkelijk, maar wil niet direct zeggen dat Urban Outfitters haar ideeën gestolen heeft. “Het is heel lastig te zeggen wie de eigenaar is van de ontwerpen omdat deze zijn gebaseerd op bestaande objecten,” aldus Crowe.

“Hun versie van mijn haaienkaak is bijvoorbeeld wat gelikter”, voegt ze daar aan toe.

Inspiratie

Urban Outfitters heeft de reputatie regelmatig ontwerpen af te kijken van jonge ontwerpers, zo meldt een bron uit de juwelenindustrie. De groothandelaar wil anoniem blijven om zijn goede zakelijke relatie met de kledingketen niet te schaden.

"Wanneer Urban iets van ons koopt vragen ze altijd specifiek of het op iemand is geïnspireerd. Ze weten dat ze deze reputatie hebben en proberen er van af te komen", aldus de groothandelaar aan de Brooklyn Paper.