AMSTERDAM - Veel parfumbedrijven houden belangrijke informatie over ingrediënten achter en niet zonder risico: wetenschappers menen althans dat de 'onheuse gang van zaken' allergische reacties en andere gezondheidsproblemen tot gevolg kan hebben.

Dat is gebleken uit onderzoek van The Campaign for Save Cosmetics, die hiervoor 17 populaire parfums, colognes en bodysprays onderzocht. In al deze parfums werd van gemiddeld 14 ingrediënten geen melding gemaakt.

Op de lijst met ingrediënten stond in die gevallen vaak ‘fragrance’ vermeld, waarmee bedrijven het noemen van de specifieke chemicaliën omzeilen. Welke cosmeticamerken zich hieraan precies schuldig maakten, is niet bekendgemaakt.

Hoofdpijn

"Wij als consumenten hebben het recht te weten wat we op ons lichaam smeren", aldus Sean Gray, senior analist van The Campaign for Save Cosmetics. "Sommige van deze verborgen chemicaliën hebben invloed op de menselijke gezondheid." De ingrediënten kunnen volgens hem onder meer astmatische reacties en hoofdpijn oproepen.

De organisatie wil daarom dat voortaan alle ingrediënten van het parfum op de verpakking genoemd worden. John Bailey, hoofd onderzoeker van de Personal Care Products Council, ziet dat echter als een onmogelijke klus, simpelweg omdat er op de verpakking daarvoor niet voldoende ruimte is.

Daar voegt hij nog aan toe: "Het onderzoek heeft het over zogenaamde verborgen ingrediënten maar noemt nergens de hoeveelheden. Als analytisch chemicus moet je niet alleen achterhalen wat voor chemicaliën in een product zitten maar ook in welke mate. De kwantiteit is cruciaal", aldus Bailey tegen CNN.