'Mooie mensen niet gezonder'

AMSTERDAM - Een gebruinde huid, slank lichaam en glanzend haar staan voor mensen vaak gelijk aan een gezond uiterlijk. Maar onder deze mooie buitenkant kan het tegendeel schuilen. Experts waarschuwen nu zelfs voor de gevolgen van een goed bijgehouden uiterlijk.

Mensen kunnen gezondheid niet bepalen aan de hand van uiterlijk, aldus de wetenschappers woensdag tegen de Daily Mail. Zeer belangrijke factoren, zoals bloeddruk, cholesterol en gewoonten als roken, zouden door een knappe en dus 'gezonde' uitstraling zelf niet de aandacht krijgen die ze verdienen. 

Dure cosmetische producten wordt nu verweten mensen alleen te helpen zichzelf voor de gek te houden en signalen, zoals futloos haar, te verdoezelen. Gevaarlijk misleidend, aldus de wetenschappers van het Nuffield Health-instituut.

Onderzoek

De waarschuwingen zijn gebaseerd op een onderzoek onder 2.500 mannen en vrouwen. Zij kregen foto’s te zien van twee personen en moesten vervolgens aangeven op welke afbeelding de meest gezonde persoon stond.

De foto’s toonden een slanke, gebruinde vrouw met blond haar. Op de andere foto stond een man met een doorsnee uiterlijk; hij was wat zwaarder en bleker, en normaal gekleed.

62 procent van de ondervraagden riep de vrouw uit tot 'meest gezond'. Maar na uitgebreid gezondheidsonderzoek, waarbij gekeken werd naar het glucosegehalte, bloeddruk, cholesterol, alcoholgebruik en rookgewoontes, bleek de vrouw juist ongezonder dan de man.

Waarschuwing

Zes op de tien ondervraagden gaf tijdens de studie aan te geloven dat een gebruinde huid en een bos glanzend haar het stempel 'gezond' verdienen.

Medisch directeur, Dr. Andy Jones, zegt: "We zijn in de veronderstelling dat schoonheid gelijk staat aan gezondheid. De schoonheidsindustrie speelt hierop in door producten te verkopen waardoor iedereen bij wijze van spreken een gezond uiterlijk op kan spuiten."

Tip de redactie