Vogue zet Aboriginal op cover

AMSTERDAM – De 19-jarige Samantha Harris zou zomaar het eerste Aboriginal topmodel ter wereld kunnen worden. Met haar exotische uitstraling bereikte ze al menig catwalk en het model heeft inmiddels zelfs de aandacht van Vogue weten te trekken.

Tijdens de Rosemount Australian Fashion Week, die vorige week plaatsvond, liep de jonge Harris liefst 18 shows en nu de modeweek erop zit hoeft het model niet bang te zijn voor een zwart gat. Komende maand prijkt het talent althans alweer op de cover van de Australische Vogue.

Met een model van Aboriginal-afkomst is dat volgens het Belgische Knack één keer eerder gebeurd, in 1993. Om wie dat ging is onduidelijk.

Rolmodel

Eerder was Harris ook al te zien op catwalks in Londen, Nieuw-Zeeland en New York, maar op haar lauweren rusten lijkt voorlopig niet op de planning te staan. Harris is vastbesloten de top te bereiken en een rolmodel te vormen voor andere meisjes van inheemse afkomst.

"Gedurende mijn hele jeugd heb ik me al afgevraagd waarom je blond haar en blauwe ogen moet hebben om succesvol te zijn in modellenwedstrijden", vertelt ze hierover aan de Britse krant The Independent. "Dus ik ben trots dat een meisje als ik er ook kan komen."

Gestolen

Samantha is het resultaat van een Australische vader en een Aboriginal moeder, die behoort tot de zogeheten 'gestolen generatie'. Door onderwaardering van de minderheidsgroep en hun levensstijl werden, vroeg in de 20e eeuw, Aboriginal-kinderen bij hun ouders weggehaald en ondergebracht bij blanke pleeggezinnen.

Het land is hierdoor altijd gepolariseerd geweest. Pas in 2008 heeft de Australische regering officieel excuses gemaakt voor de gebeurtenis.

Samantha: 

Tip de redactie