AMSTERDAM - Vrouwen vinden mannen leuker als zij aandacht besteden aan hun ondergoed: het moet mooi en schoon zijn, maar liefst ook vrij van kinderarbeid, gifstoffen en oneerlijke handel.

Dat blijkt uit onderzoek van onafhankelijk bureau Motivaction, uitgevoerd in opdracht St., een nieuw merk voor boxers en T-shirts voor mannen. 1000 Nederlandse mannen en vrouwen werden hiervoor ondervraagd.

Hieruit bleek eveneens dat de meeste mannen denken dat het niet uitmaakt wat voor ondergoed zij dragen.

Pasvorm

Mannen en vrouwen blijken verschillende dingen belangrijk te vinden als het gaat om mannenondergoed. Natuurlijk, de pasvorm moet goed zijn en het moet hygiënisch schoon zijn, maar driekwart van de vrouwen (70 procent) wil het liefst ook dat het ondergoed van de man vrij is van kinderarbeid. Van de mannen vindt 54 procent dit belangrijk.

Vrouwen hechten er verder meer waarde aan dat het ondergoed milieuvriendelijk is geproduceerd en vinden het een pluspunt als het is gemaakt van eerlijke, natuurlijke stoffen.

Lager

In het onderzoek scoren mannen beduidend lager op al deze punten. Een merendeel van de hen geeft aan te denken dat het niet uitmaakt wat zij dragen, omdat ondergoed niet direct zichtbaar is. Vooral jongere mannen (18-30) hechten minder belang aan aspecten als 'kinderarbeidvrij' en 'milieuvriendelijk'.

Opvallend genoeg geven de meeste mannen wel aan dat zij het oordeel van hun partner van doorslaggevend belang vinden bij het kiezen van ondergoed, maar hanteren zij hierbij kennelijk andere waarden dan vrouwen.

62 procent van de vrouwen zegt het belangrijk te vinden dat een man aandacht besteedt aan zijn ondergoed, 44 procent vindt een man zelfs leuker als hij hierin bewuste keuzes maakt.

Basic

Beide seksen gaan voor eerlijk, 'basic' mannen-ondergoed, waarbij effen kleuren het populairst zijn. Maar vrouwen hebben vaker een voorkeur voor de kleuren zwart of wit dan mannen, terwijl mannen eerder voor wat fellere kleuren gaan, en jonge mannen voor printjes.

Mannen kopen vaker een makkelijke losse fit en oudere mannen een slip, terwijl vrouwen liever een strakke boxer zien. Verder vinden vrouwen bij het uitzoeken van ondergoed voor hun man of vriend de prijs belangrijk, mannen zelf gaan meer voor de kleur, het motief en de kwaliteit van het materiaal.

De meeste mannen geven aan zelf hun ondergoed te kopen, in ruim een derde van de gevallen doet de partner dit (wel eens). Hoe ouder de man, hoe vaker de partner het ondergoed koopt.

Speciaal

Strakke boxers zijn het populairst onder jongeren. Meer dan een kwart van de jonge mannen trekt speciaal ondergoed aan voor een date of stapavond. Oudere mannen dragen vaker een slip dan een boxer.

Opvallend gegeven: hoe ouder de man, hoe minder vaak hij schoon ondergoed aantrekt (22 procent van de t/m 70-jarigen trekt niet elke dag schoon ondergoed aan). Over het algemeen wordt het ondergoed van de Nederlandse man binnen een jaar vervangen.

De volledige resultaten.