AMSTERDAM – Trouwjurken worden vaak maar een dag(deel) gedragen terwijl het enorm veel tijd, moeite en materiaal kost om ze te maken. Voor Britse studenten een reden om een oplosbare 'groene' variant te ontwikkelen.

De wetenschappers in spe, die aan de Hallam Universiteit in Sheffield hun studie volgen, maakten bij het vervaardigen van de bijzondere jurk gebruik van Polyvinylalcohol, dat in water oplost.

Hoewel de bruid daarmee op regenachtige dagen onmiddellijk een probleem heeft, is het middel in ieder geval onschadelijk voor het milieu, aldus de gelegenheidsontwerpers. 

Kledingstukken

Volgens de Britse krant The Telegraph verdwijnt bij contact met water niet de hele jurk in het afvoerputje, maar weekt deze los in vijf afzonderlijke delen, die dan weer als kledingstuk gedragen kunnen worden. Om welke items het gaat is echter onduidelijk.

"De studenten wilden af van het idee dat een trouwjurk maar eenmaal gedragen wordt en lieten zich voor dit ontwerp inspireren door de moderne visie op wegwerpmode", aldus docent van de studenten, Jane Blohm. "Het project heeft raakvlakken met mode en technologie en onderzoekt de mogelijkheden alternatieve materialen te gebruiken voor kleding."

Of de jurk in productie genomen wordt, is onduidelijk. Later deze maand wordt het ontwerp eerst op de universiteit tentoongesteld.