AMSTERDAM – Vorig jaar toonde de Australische modewereld zich nog pionier op het gebied van volle modellen, maar dit jaar zijn ze tijdens de Fashion Week in geen velden of wegen te bekennen. Een bittere pil voor sommigen.

Ondanks dat er voor plus-size modellen deze editie van de Rosemount Australian Fashion Week blijkbaar geen werk was, zag een deel toch reden het evenement op te zoeken. Onder leiding van Natalie Wakeling, eigenaresse van een bureau voor plus-size modellen, werd er voor de deur van het evenement actie gevoerd.

Op beeldmateriaal van de Daily Telegraph is te zien dat de voluptueuze modellen T-shirts dragen met leuzen als 'we houden van echte vrouwen' en 'ik ben gek op mijn rondingen'.

"Designers willen gewoon geen volle vrouwen aannemen, ondanks dat het publiek duidelijk heeft laten weten voor meer variatie te zijn", aldus Wakeling, die dan ook claimt 'bewust geweerd te zijn' van het evenement.

Bijval

Vanuit de organisatie van de modeweek is nog geen officiële reactie gekomen op de aantijging, maar Wakeling vindt bij modellenbureau BGM alvast bijval. Agent Darrianne Donnelly onderschrijft althans dat de desbetreffende stappen vooruit de afgelopen 12 maanden weer ongedaan gemaakt zijn.

"Terwijl de rest van de wereld vrouwen met rondingen meer en meer omarmt, neemt de Australische modeweek gas terug", aldus Donnelly. "Maar het publiek wil zichzelf op de catwalks zien."

Opdracht

Niet alleen tijdens de Fashion Week, maar gedurende het hele jaar zou geen van de Australische volslanke modellen een opdracht binnengehaald hebben.

De regering heeft er overwogen regels in te voeren om een positief zelfbeeld meer via modellen te kunnen promoten, maar heeft de besluitvorming over maten en gewicht van de mannequins toch bij de organisatie van de modeweek gelaten. In de praktijk komt het erop neer dat designers beslissen wie shows lopen.

City Chic:

Tijdens de Rosemount Fashion Week vorig jaar, werd één show nog gelopen door alleen maar plus-size modellen.