AMSTERDAM - De stylisten van WeLikeFashion.com vertalen voor NU wekelijks een catwalktrend naar de kledingkast. Dit keer een lofzang voor zonnebrillen.

De zonnebril wordt de afgelopen modeseizoenen steeds meer als trend-item bestempeld. Buiten de klassieke, tijdloze modellen verschijnen er meer en meer fashion-forward designs die het middelpunt van aandacht opeisen.

De retrotrend, die al enkele seizoenen de brillenmode beïnvloedt, lijkt voor 2010 volledig doorgebroken te zijn. Gedateerde modellen worden ge-upgrade met moderne accenten om deze een eigentijdse look te geven.

Klein en rond

Een nieuwe trend voor deze zomer is de kleine ronde bril, al eerder gespot bij trendsetter Lady Gaga. Uit de jaren ’60 werd de oversized vierkante bril teruggehaald, dit keer voornamelijk met een zwart of wit frame. Transparante frames zijn ook in opkomst en krijgen een nieuwe twist in 2010 door verwerking van een doorzichtig patroon bijvoorbeeld geïnspireerd op dierenprints en kant.

Het meest populaire nieuwe retromodel is recht van boven en loop van onderen rond af. Dit model, dat dankzij sterren als Beyoncé wederom het licht heeft gezien, zorgt met metallic details voor een futuristische look.

Piloten

Waren vorig jaar de gekleurde lenzen van Chanel een must-have, nu hebben zonnebrillen in zowel frame als lenzen de meest uiteenlopende snoepkleuren. De uitdaging zit hem in het dragen van de meest extravagante kleurcombinatie. De immer populaire en tijdloze piloten en wayfarer modellen hebben voor 2010 ook een gekleurd jasje gekregen.

Kleinere en middelgrote modellen beginnen terrein te winnen op de oversized bril die al jaren voor een instant It-status zorgde. Deze zomer geldt the bigger, the better niet: het model is belangrijker dan het formaat.

Vorm

Bij de aanschaf van een nieuwe zonnebrillen is het belangrijk de vorm van het hoofd goed in de gaten te houden.

Een credo dat hierbij geldt is: kies voor een bril die de tegengestelde vorm heeft van de gezichtsomtrek. Bij een hoekig gezicht is het beter een ronde bril te kiezen en vice versa. Het doel hiervan is de gezichtsvorm goed uit te laten komen.

Trend Report: Zonnebrillen