AMSTERDAM – Mannen die gedurende hun leven voor seksuele uitdagingen komen te staan, belanden in de regel snel in de wachtkamer van de huisarts of een medisch specialist. Onnodig, menen Amerikaanse onderzoekers, de oplossing ligt veel dichter bij huis.

Het onderzoek, dat is opgenomen in The Journal of Gerontology: Social Sciences, toonde aan dat mannen en vrouwen op latere leeftijd in principe op verschillende wijze met hun seksuele gezondheid omgaan. Zo gaat ongeveer de helft van de wat oudere mensen bij ongemakken naar de dokter, waarbij de heren in de meerderheid zijn ten opzichte van de vrouwen.

Uit de studie, uitgevoerd door onderzoeksters Ryo Hirayama en Alexis Walker van Oregon State University, bleek echter dat zo’n doktersbezoek niet veel uithaalt. Althans niet voor heren.

Opvallend

"Het was zonder meer de opvallendste conclusie", bevestigt Hirayama. "Oudere volwassenen wordt vooral aangeraden met hun huisarts te praten over seksuele problemen maar dat doet niet iedereen en bovendien blijkt het lang niet zo effectief."

Uit de studie bleek namelijk dat het hart luchten bij partner of goede vriend of vriendin veel meer zin heeft. Stress en ongelukkige gevoelens, die voortkomen uit seksuele problemen, zouden door hierover in vertrouwde omgeving te praten namelijk wel aanzienlijk afnemen.

Dit effect was echter vooral bij mannen zichtbaar en gaat voor vrouwen veel minder op, aldus Hirayama en Walker tegen de Times of India.

"Dit betekent dat de seksuele problemen van vrouwen meer complex zijn," meent Walker. "Wellicht voelt ze zich bij grote problemen te bezwaard om het met haar partner te bespreken of haalt een gesprek met vrienden simpelweg niet genoeg uit."

Getrouwd

Voor de studie werden 861 mensen tussen de 57 en 85 jaar ondervraagd, allen getrouwd of verbonden middels een langdurige relatie. De deelnemers hadden daarnaast één of meerdere seksuele problemen. Het ging dan om een laag libido, het onvermogen een climax te bereiken, fysieke pijn tijdens gemeenschap of erectieproblemen.

Alle proefpersonen werd bovendien gevraagd naar de ernst van de seksuele moeilijkheden en naar hun algemene gevoel van geluk in het leven.