AMSTERDAM – Normaal zal de lancering van een nieuwe paspop redelijk geruisloos voorbijgaan, maar een mannelijk type dat onlangs in Groot-Brittannië gepresenteerd werd kon onmiddellijk op veel aandacht rekenen. Met name het gewicht stond daarbij in de belangstelling.

Steeds meer mannen krijgen te maken met ziekten als anorexia en boulimie en de reden daarvoor zou dezelfde zijn als voor vrouwen: in de media en door de mode-industrie wordt een bepaald onhaalbaar ideaal gecreëerd, waarbij met name een zeer laag gewicht populair is.

Voor mannen geldt dit sinds beroemdheden als Pete Doherty en Russell Brand (beiden ook voorvechters van de skinny jeans) de spotlights vonden. Sindsdien zijn ook erg magere mannelijke modellen op de catwalks populairder. De Britse krant The Telegraph schreef onlangs in dat verband dan ook dat 'Manorexia'-cijfers de afgelopen vijf jaar met 67 procent zijn toegenomen.

Snaar

De nieuwe paspop lijkt in ieder geval een gevoelige snaar te raken: volgens de Daily Mail zijn belangenorganisaties en stichtingen die zich met eetziekten bezighouden althans woest.

Met een middel van ongeveer 70 centimeter breed zou het plastic model niet eens in de buurt komen van normale Britse maten, zo luidt hun mening, en daarmee wordt onnodig aangezet tot uithongeren.

De maatschappij die ze vervaardigde, Rootstein, meent echter dat het om mallen gaat die gebaseerd zijn op gezonde tienerjongens. "Van geen van de jongens die we als voorbeeld gebruikt hebben, was iets van anorexia bekend", meent een woordvoerder van het bedrijf. "Het waren gewoon tieners, de oudste was 20."

Op het argument van de krant dat dezelfde soort paspop vorig jaar nog ruim vijf centimeter dikker was, werd geen reactie gegeven. 

De paspop.