AMSTERDAM – Na Amerika liggen laaghangende broeken nu ook in Groot-Brittannië onder vuur. Voor de 18-jarige Ellis Drummond, delinquent en drugsgebruiker, was zelfs een verbod op de kledingstijl uitgevaardigd. De rechter stak daar echter een stokje voor.

Ellis Drummond zou de laaghangende broek, samen met een vest met capuchon, op 'intimiderende wijze' gedragen hebben. Dit in combinatie met zijn vergrijpen zou het Britse OM ertoe aangezet hebben een zogenaamd asociaal gedragsbevel (ASBO) in te dienen, dat onder meer het verbod op de laaghangende broek zou inhouden.

"Het moet Drummond verboden worden broeken onder zijn middel te dragen, zodat mensen in openbare ruimten zijn onderbroek kunnen zien", luidde de ASBO-tekst. Voor truien die gedragen worden met de capuchon op geldt hetzelfde, aldus de Daily Mail donderdag.

De rechter ging echter niet in het verzoek mee. De kruimeldief mag niet meer bedelen en niet meer bedreigen, maar de hoogte van zijn broek blijft heilig terrein. "Enkele van de verzoeken verbaasde me zeer", zegt rechter Nicholas Leigh-Smith er zelf over. "Omdat ze in strijd zijn met de mensenrechten."

Campagne

Het is niet voor het eerst dat laaghangende broeken voor sommigen een doorn in het oog blijken. Eric Adams, als senator verbonden aan de New Yorkse wijk Brooklyn, richtte er eerder een heuse campagne voor op.

Senator Adams: