AMSTERDAM - Het wimpergroeimiddel Latisse is alleen op doktersvoorschrift verkrijgbaar. Dat blijkt echter makkelijk te omzeilen waardoor de kans op vervelende bijwerkingen toeneemt.

Latisse kan oogirritatie, jeuk en roodheid veroorzaken. Het middel mag bovendien alleen op de bovenste wimpers worden aangebracht omdat er anders haargroei kan ontstaan op onlogische plaatsen, zoals de wangen.

De meest opvallende bijwerking is echter dat Latisse de oogkleur permanent kan aantasten. Blauwe of groene ogen worden bruin, iets dat niet meer terug te draaien is.

Eenvoudig

Latisse is alleen verkrijgbaar op doktersvoorschrift maar consumenten kunnen er eenvoudig via een omweg aan komen. Zo hoeven ze op internet slechts een paar simpele vragen te beantwoorden voordat ze tot aanschaf overgaan.

Volgens dokter Anshul Gambhir uit Pennsylvania, die het middel via internet aanbiedt, betreft het een goudmijntje en is dat de reden waarom het middel ook via omwegen aangeboden wordt. Gambhir heeft volgens de New York Times inmiddels tonnen verdiend aan Latisse.

Kliniek

Cynthia O’Connor uit Minneapolis is slachtoffer. De Amerikaanse kwam aan Latisse via haar schoonheidsspecialist, die is verbonden aan een chirurgiekliniek. Nadat ze het middel had gebruikt verscheen er een paarse verkleuring op haar oogleden.

In eerste instantie nam O’Connor de paarse verkleuring voor lief omdat ze complimenten kreeg over haar paarse ‘oogschaduw’. Toen ook de onderkant van haar ogen paars kleurden was de maat voor O’Connor vol. "Ik zag eruit alsof ik een maand niet had geslapen. Het was vreselijk", aldus de vrouw.

Hoewel ze inmiddels is gestopt met het product is er nog steeds een verkleuring zichtbaar rondom haar ogen.