AMSTERDAM - Robbie Meyers, redacteur bij het Amerikaanse modetijdschrift Elle, noemt topmodel Elle McPherson 'niet dun'. Deze uitspraak deed de gezaghebbende modejournalist in de Amerikaanse Today Show.

De aanleiding van het interview met Meyers is het nieuwe Elle-nummer dat volledig in het teken staat van Het Lichaam en de toename van rondere modellen op de catwalks. In het vraaggesprek haalt Meyers onder meer de Louis Vuitton-show aan, waarin modellen van verschillende pluimage verschenen onder wie de 47-jarige Macpherson. "Zij is geen dunne vrouw", stelde Meyers.

De uitspraak van Meyers is frappant aangezien de bijnaam van Macpherson al jarenlang 'the body' is, juist vanwege haar ranke figuur.

Standaard

Meyers citeerde daarnaast uit een onderzoek dat zou hebben aangetoond dat de gemiddelde vrouw zich niet aangesproken voelt tot modellen die even rond zijn als de dame in kwestie zelf is. Elle kiest daarom in deze editie voor modellen die, volgens Meyers, ietsje boven het gemiddelde zitten en nog niet voor 'standaard Amerikaanse vrouwenmaten'. "Die zullen meisjes niet naar de winkels lokken", aldus Meyers.

Verschillende modebladen, waaronder V Magazine, Glamour en de Franse Elle, gingen het tijdschrift in dergelijke reportages voor. Deze leken, mede op basis van de door hen gekozen modellen, echter meer te willen inzetten op de verandering van het schoonheidsideaal en minder op het opkrikken van kledingverkoop.  

Het interview.