AMSTERDAM – Jean-Louis Dumas is afgelopen zaterdag op 72-jarige leeftijd in Parijs overleden, zo heeft zijn woordvoerder bekendgemaakt. Dumas was bijna drie decennia lang directeur van modehuis Hermès.

Hermès werd onder hoede van Dumas het succesvolle, wereldwijd bekende luxemerk waar het vandaag de dag om bekendstaat. Zijn familie stichtte het Franse modehuis vijf generaties eerder, in 1837. Dumas was onder meer de persoon die vermaard ontwerper Jean Paul Gaultier in 2003 aan het roer van de ontwerpafdeling zette.

In 2009 was het merk goed voor een omzet van zo'n 2 miljard euro, mede dankzij zijden sjaaltjes en enkele zeer gewilde tassenlijnen, waaronder de Birkin Bag.

Gezondheid

Dumas had al langer gezondheidsproblemen, waardoor hij in 2006 afstand moest doen van zijn functie als artistiek directeur. Waaraan de voormalige Hermès-baas precies is overleden, is onduidelijk.

Volgens de Wall Street Journal is nog maar de vraag wat nu met het modehuis gaat gebeuren. Hoewel een nieuwe generatie de leiding over het bedrijf al enige tijd in handen heeft, zou er altijd de wens geweest zijn het te verkopen.

De enige reden waarom dat nooit gebeurd is, zou vanwege de onwil van Dumas zijn. Met zijn wegvallen wordt gedacht dat de familie alsnog ruim baan zal zien de onderneming van de hand te doen.