AMSTERDAM - Beautyingrediënten te over die enkel het resultaat zijn van hardwerkende marketingafdelingen. De website Cosmopinie kijkt verder dan een populair merk of commercie en houdt beautyingrediënten uitgebreid tegen het licht. Deze week: Zwavel.

Op Cosmopinie worden iedere maand verschillende producten en ingrediënten besproken. Een ingrediënt dat al jaren wordt gebruikt als middel tegen (jeugd)puistjes is zwavel.

Zwavel, op een verpakking vaak herkenbaar als sulfur of sulphur, is een mineraal dat voorkomt in de natuur. Al jarenlang wordt zwavel ingezet tegen puistjes, vanwege de anti-bacteriële werking en omdat het de puistjes indroogt.

Je komt dit ingrediënt dan ook veel tegen in camouflerende aanstipbehandelingen of gezichtsmaskers voor de acne huid, vaak natuurcosmetica.

Verbeteren

Net als salicylzuur, eveneens populair tegen puistjes, werkt zwavel 'keratolytisch', ofwel verweken van de huid, wat het functioneren van de poriën zou kunnen verbeteren. Nadelige bijwerkingen zijn echter het uitdrogen van de huid.

Apothekers en andere specialisten waarschuwen er ook voor dat zwavel de puistjes wel doet verdwijnen, maar dat ze ook weer sneller terugkeren. Daarnaast zou deze enerzijds anti-bacteriële stof de groei van bacteriën vanwege de hoge pH-waarde juist kunnen bevorderen.