AMSTERDAM – Het dragen van bont wordt door menigeen gezien als zinloos dierenleed, maar de oplossing voor fanatieke bontliefhebbers lijkt nabij: ratten moeten het nieuwe (duurzame) bont gaan worden. Met name beverratten zijn populair.

Vanwege het twijfelachtige imago van de dieren, en de grootte van de populatie, zou men de vachtjes van ratten met minder schuldgevoel dragen, aldus Vanity Fair donderdag.

De beverrat zou daarbij de voorkeur krijgen omdat de haartjes langer zijn dan die van bijvoorbeeld de muskusrat, en de vacht een bijzonder kleurverloop heeft (van goud naar bruin).

Collecties

De mode-elite zou bovendien erg openstaan voor de bontsoort en ontwerpers als Billy Reid, Oscar de la Renta en J. Mendel hebben de vachtjes zelfs al in hun jongste collecties verwerkt.

"Ik heb de hoeveelheid rattenbont in de buurt zien toenemen", bevestigt Reid desgevraagd. "Ik heb niet veel ervaring met bont maar dit was een mooie kans om het te proberen en het voelde goed."

"Ik hou vooral van de mannelijkheid die deze soort uitstraalt", voegt de ontwerper daaraan toe. "Het is een soort boeven-bont."

New Orleans

De beverrat werd in 1930 al van Zuid-Amerika naar New Orleans gehaald met het idee deze vooral binnen de ontwerperswereld te gaan gebruiken. Deze verwachtingen werden ingelost, maar vanaf de jaren ’70 was het over met de liefde voor rattenbont.

Volgens Vanity Fair hield Amerika hier de beverrattenplaag aan over waar het momenteel tegen strijdt.