AMSTERDAM – Spaanse architecten hebben dé woning voor zonliefhebbers gebouwd: het onderkomen, dat in het plaatsje Zaragoza te vinden is, volgt de zon de waar deze op dat moment ook aan de hemel staat.

Om dit voor elkaar te krijgen zijn de bovenste twee verdiepingen van het zonnige onderkomen op draaischijven geplaatst, die 360 graden rond kunnen. Sensoren zijn ingebouwd om de zon nauwlettend in de gaten te houden en elektrische motoren zetten de woning daadwerkelijk in beweging, aldus de Austrian Times woensdag.

Fans van het Sunflower House zijn er ook al. "Met dit huis hoef je je nooit meer af te vragen waar de zon staat. Hij is gewoon waar jij bent", laat één van hen weten aan de krant.

Hoewel de motoren relatief zuinig zijn, een magnetron zou meer energie gebruiken, werken techneuten inmiddels ook al aan een nog groenere versie van het woonvernuft.

Idee

Het idee voor de zonwoning lijkt afkomstig van Londense collega’s. Eerder bouwde studio RHE een ronddraaiend hotel aan de Adriatische kust van Kroatië. Dat project wordt in 2012 officieel opgeleverd.

Wanneer dit het geval zal zijn met het Sunflower House, is onduidelijk.

Foto’s.