AMSTERDAM - Schoenen gemaakt van zalm, baars, kabeljauw of zeewolf klinkt misschien wat onwaarschijnlijk, maar toch verwerken steeds meer ontwerpers vissenleer in de collectie.

Puma, Nike en Prada produceren al sneakers die zijn gemaakt van vissenleer. Het grote voordeel van vissenleer is dat het sterker en duurzamer is dan gewoon leer.

Het leer is voor producenten aantrekkelijk omdat het exotisch is maar geen bedreigde soort betreft. Om die reden is er gemakkelijk aan te komen. 

Delicate

Gunnstein Bjornsson uit IJsland is medeoprichter van Atlantic Leather en produceert samen met zijn vrouw vijf verschillende soorten vissenleer. Aan dagblad Metro vertelt hij: "Het was wel lastig om de dunne, delicate vissenhuid in een stevige leersoort te veranderen. Maar het is goed materiaal voor mode."  

Volgens Bjornsson lukte het pas in 1995 om het product op de globale markt te brengen. Het duurde vervolgens nog eens tien jaar voordat de modewereld het leer opmerkte", aldus de handelaar.

Accessoires

Nike en Puma waren in 2005 de eerste die de vissenhuid in hun collectie opnamen. Niet lang daarna volgden Prada, Dior en Loewe.

Vooral zalm is een geschikte vis voor de productie van leren accessoires omdat het in verschillende texturen komt – van ruw en schubbig tot glad.