AMSTERDAM - De Birkin Bag van modehuis Hermès staat bekend als een van de meest onbereikbare tassen in de modehistorie. Historie, want voor het eerst sinds de tas het levenslicht zag, is er geen wachtlijst meer voor. 

Voorheen stonden mensen soms wel jarenlang op de wachtlijst voor een Hermès Birkin Bag. De prijs van zo’n tas start vanaf 6500 dollar, maar ze bestaan ook van 12.000 dollar of meer.

Lange tijd werd gezegd dat Hermès deze wachtlijst zelfs moest sluiten omdat het anders nooit aan de vraag zou kunnen voldoen. Het luxelabel startte, om diezelfde reden, eerder ook haar eigen krokodillenkwekerij. Maar de immense vraag naar de tassen lijkt anno 2010 dan toch eindelijk voorbij.

Recessie

Verschillende media melden maandag namelijk dat het tij is gekeerd. De luxe webshop Portero, aanbieder van de accessoire, pakt zelfs groots uit op haar site: "Het wachten is voorbij!", ziet iedere bezoeker die langs surft om de homepage staan. 

Het verdwijnen van de wachtlijst is volgens verschillende media maandag het gevolg van de recessie; minder mensen zouden bereid zijn een fortuin uit te geven aan een tas.

Begroette

De Hermès Birkin Bag is vernoemd naar de Franse zangeres Jane Birkin. Beroemde fans van de tas zijn Victoria Beckham, Marc Jacobs en Lady Gaga. Die laatste kladde onlangs nog haar witte Hermès tas onder met zwarte benzinestift, waarin ze in het Chinees haar fans begroette met 'ik hou van mijn kleine monsters'.