AMSTERDAM – Botox mag verlepte vellen dan buiten de deur houden, het zou hetzelfde doen met vrienden. Het neveneffect zou het resultaat zijn van onverschillige gezichtsuitdrukkingen waar mensen de verkeerde ideeën aan vastknopen.

Dat is gebleken uit onderzoek van de Universiteit van Wisconsin-Madison. Hieruit kon volgens de betrokken wetenschappers geconcludeerd worden dat een verminderde gezichtsuitdrukking, één van de symptomen van botoxgebruik, binnen sociale kringen tot verwarring kan leiden.

Met name wanneer iemand slecht nieuws brengt, blijken mensen emoties in het gezicht van de ontvanger te willen zien. Gebeurt dit niet, dan kunnen zij dit opvatten als desinteresse.

"Onze gezichten zijn normaliter een bron van bewegingen en dit helpt ons elkaar te begrijpen en invulling te geven aan woorden", verklaart één van de onderzoekers, psycholoog David Havas, tegenover de Britse krant Express. "Als mensen sloom reageren op wat ze verteld wordt, kan dit opgevat worden als gebrek aan sympathie of interesse."

Woede

Havas en zijn team testten de reactiesnelheid van in totaal 40 vrijwilligers, voor en na de behandeling met rimpelvullers. Hieruit bleek dat meer negatieve emoties, zoals woede, verdriet of bezorgdheid, na botox inderdaad minder snel geuit werden.

Dit effect trad in veel mindere mate op bij positieve emoties.

De resultaten van het onderzoek worden opgenomen in de Journal Psychological Science.