AMSTERDAM – Na Frankrijk heeft ook Groot-Brittannië een waarschuwing afgegeven voor Poly Implant Prothese siliconenborsten (PIP). De implantaten zouden gevuld zijn met een verkeerde gel waardoor flinke problemen kunnen ontstaan.

De siliconenborsten van PIP kunnen lekken, scheuren of exploderen waardoor de voorgevel vervormt maar ook gezondheidsproblemen, zoals infecties, kunnen ontstaan. Het risico op problemen zou met de PIP-implantaten, waar met name Europese en Amerikaanse vrouwen mee geïmplanteerd zijn, tot twee keer groter zijn dan met andere siliconen.

De Britse overheid heeft nu zo’n 50.000 vrouwen opgeroepen zich te melden bij hun plastisch chirurg. Mogelijk moet een deel van hen opnieuw onder het mes. Artsen wordt verzocht over te stappen op een ander merk.

Gel

In Frankrijk is, direct nadat ontdekt werd dat de siliconen met een oneigenlijke gel gevuld waren, een verbod op het product afgekondigd. De Britse MHRA en de Franse Afssaps zijn inmiddels gezamenlijk een onderzoek gestart. Mogelijk moet het bedrijf zich nog voor de rechter verantwoorden.

Poly Implant Protheses zijn in 66 landen, waaronder Nederland, verkocht.