AMSTERDAM - Beautyingrediënten te over die enkel het resultaat zijn van hardwerkende marketingafdelingen. De website Cosmopinie kijkt verder dan een populair merk of commercie en houdt beautyingrediënten uitgebreid tegen het licht. Deze week: Shea Butter. 

Deze maand staat Cosmopinie in het teken van de nieuwste producten in beautyland. Zo zijn lipsticks weer terug van weggeweest. Een ingrediënt dat soms in lipsticks wordt verwerkt, maar ook in tal van andere (huidverzorgings)producten, is Shea Butter.

Karité boter, op het INCI-label butyrospermum parkii, wordt in cosmetica meestal aangeduid met de Engelse vertaling Shea Butter. Deze romige wax-achtige substantie wordt gewonnen uit de noten van de Afrikaanse Karitéboom.

De dikke textuur die smelt door de warmte van de huid, alsmede de aanwezigheid van vitaminen A, E en allantoine, maken Shea butter een aantrekkelijk ingrediënt voor cosmetica-producten als lichaamsverzorging en lipbalsems.

Het hoge lipiden-gehalte zorgt ervoor dat de boter de huid soepel houdt en vochtverlies voorkomt.

Beschermlaag

Shea butter functioneert ook als een zogeheten Natural Moisturizing Factor. Dit houdt in dat het helpt de buitenste beschermlaag van de huid intact te houden en vochtverlies door verdamping voorkomt en het vocht vasthoudt in de bovenste huidlaag.

Hierdoor blijft de huid gezond en is in staat zichzelf sneller te herstellen.

Shea butter is eetbaar, wat dit ingrediënt ook populair maakt in organische natuurcosmetica. De gezondheidrisico's zijn nihil, evenals de kans op huidirritatie of overgevoeligheid.

Voorbeelden van producten, geresenceerd op Cosmopinie, met Shea Butter:

Yes to Carrots lip butter – beoordeling: 4.5 uit 5

Sea-Line Acno day&night cream – beoordeling: 4.0 uit 5

Lush Each Peach and Two's a Pear – beoordeling: 3.8 uit 5

The Body Shop Pink Grapefruit body butter – beoordeling: 4.4 uit 5