AMSTERDAM – Ongeveer 40 procent van de plastisch chirurgen in Californië mag zichzelf eigenlijk niet zo noemen omdat zij geen specifieke chirurgietraining hebben gevolgd. Dit blijkt uit onderzoek van het tijdschrift Plastic and Reconstructive Surgery.

Cosmetische behandelingen als Botox, rimpelopvullers en liposuctie zijn bijzonder populair in Californië. Het is dan ook niet gek dat behalve plastische chirurgen en dermatologen ook andere doktoren dit soort ingrepen aanbieden.

Wel verontrustend wordt het feit genoemd dat 40 procent van de dokters die liposucties uitvoeren geen specifieke training hiervoor heeft gevolgd.

Ontoereikende trainingen

De L.A. Times meldt donderdag dat van de 1876 ondervraagde artsen slechts 495 in het bezit zijn van een erkend diploma voor plastische chirurgie.

Veel artsen volgen wel een cursus of doen mee aan beperkte training voor liposuctie en het injecteren van zogenaamde fillers. Volgens de American Society of Plastic Surgeons zijn dit soort trainingen echter geen vereiste en volstaan ze niet voor het uitoefenen van dit soort operaties.

Gevaarlijke gevolgen

De auteurs van het onderzoek zeggen dat het verstrekken van Botox of fillers niet veel kwaad kan, maar het uitvoeren van liposuctie zonder specifieke training gevaarlijke gevolgen kan hebben.

"Wij vinden dat het aanbieden van dit soort gevaarlijke behandelingen door artsen zonder chirurgische training een bedreiging is voor de veiligheid van de patiënt", aldus de auteurs.