AMSTERDAM - Brittney Griner, een eerstejaars studente en verdienstelijk basketbalspeelster, valt niet alleen op door haar sporttalent maar ook door haar androgyne uiterlijk. De look wakkerde de discussie over de definitie van schoonheid weer aan.

Dat meldt New York Magazine woensdag.

Griner heeft een lengte van 1,93 en een strak, gespierd lichaam. Stylisten en modellenbureaus voelen zich aangetrokken tot haar blik, die ze mooi noemen in ‘niet-traditionele zin’. Stylist Katie Grand zegt bijvoorbeeld: "Iemand met Griners uiterlijk is fantastisch om mee te werken, ik werk graag samen met mensen die interessant zijn op verschillende niveaus."

Paul Rowland, modellen agent, is eveneens enthousiast over Brittney. "Ik heb altijd al van buitenbeentjes en opvallende personen gehouden", vertelt hij over de 19-jarige sportster. "Misschien moet ik haar vertegenwoordigen? Waarom niet? Er is vast een markt voor."

Terry Castle, professor in de humane wetenschappen aan Stanford, zegt: "Er is meer sociale tolerantie, met name in de vrouwensport, voor individuen die redelijkerwijs androgyn genoemd worden".

Sterke vrouwen

Het huidige modeseizoen lijkt er sowieso één van sterke vrouwen. Broekpakken vulden de catwalks bij shows van onder andere Marc Jacobs, Bottega Veneta en Vera Wang, het make-upgebruik werd onder meer bij Louis Vuitton en BCBG Max Azria drastisch naar beneden bij geschroefd en trots zijn op rondingen is eveneens niet langer taboe.

Het magazine hoopt nu dat Griner gaat helpen de androgyne look net zo om sterke vrouwen gaat draaien. Er zal dan meer gelet moeten worden op uitstraling en houding, in plaats van ‘het enkel hebben van heupen die horen bij een 16-jarig jongetje’. Dit, samen met een wat jongensachtige uitstraling, leek vooralsnog voldoende voor de stempel ‘androgyn’.

Of Griner ook echt uitgenodigd zal worden voor shoots is nog onduidelijk, ondanks de positieve reacties uit de branche.